7. A Mind Ahead of Its Time - VARSATOR








Materiale utilizate: piele naturală decupată manual, tehnica şerveţelului, pictură cu acrilice, aplicaţii de elemente diverse: pietre semipreţioase naturale, granat şi amazonit, camee vintage, scoică shiva, melci, busolă funcţională în miniatură, caboşon cu imagine cadran de ceas, charm metalic cu ideograma zodiei, lanţ, închizătoare lobster şi elemente tehnice metalice argintii


Zodie masculină de aer, predominant intelectuală, sub influenţa lui Uranus, Vărsătorul este tipul omului timpurilor viitoare, al avangardistului, al celui cu un pas înaintea tuturor, cu o scânteie mai altfel decât semenii săi. Astfel e caracterizat nativul din această zodie de astrologi (***). Născut la 8 februarie 1828, în Nantes, Franţa, Jules Gabriel Verne, unul dintre cei cinci copii ai familiei avocatului Pierre Verne, a beneficiat din plin de calităţile oferite de conjunctura astrală în care a văzut lumina zilei. Considerat de critici drept precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice, scriitorul francez a lăsat lumii moştenire o operă plină de o creativitate extraordinară. Interesul arătat pentru știință și faptul că a abordat în romanele sale idei care aveau să se concretizeze în secolul XX (zborul pe Lună, submarinul etc.) îl face să fie mai mult decât un vizionar. 
În operele lui despre viitor, spaţiu, aer şi călătoriile în adâncurile marilor, Verne ne-a descris câteva idei revoluţionare, care au devenit între timp realitate. Buletinul de ştiri din audio-vizual a fost prezentat ca o alternativă a ziarelor, într-un articol din 1889, intitulat „În anul 2889”: „În loc să fie tipărită, Cronica zilei va fi spusă în fiecare dimineaţă abonaţilor, care, de la conversaţiile cu reporterii sau oamenii de ştiinţă, vor auzi ştirile zilei”. Omenirea nu a aşteptat atât, căci în 1920, cu aproape 30 de ani mai târziu după ce şi-l imaginase autorul, s-a auzit primul buletin de ştiri. În acelaşi articol, Verne vorbeşte despre un „fototelefon”, predecesorul videoconferinţelor de astăzi, ce permitea transmisia de imagini prin oglinzi conectate cu fire între ele. Printre vehiculele extraordinare ce apar în operele scriitorului, se remarcă submarinul şi nava spaţială în formă de obuz pentru călătoria spre Lună. Verne a reuşit să facă unele calcule surprinzător de apropiate de cele reale, mai ales având în vedere lipsa totală a oricăror date cu privire la subiect în acel moment. Se pare că ideile l-au influenţat pe Hermann Oberth, sasul din Ardeal considerat părintele zborurilor spaţiale. Vehiculele au constituit subiectul favorit al lui Jules Verne, dar a mai scris şi despre arme care nu existau pe vremea aceea şi care seamănă foarte bine cu cele de azi. În „20 000 de leghe sub mări” ne descrie o armă care furnizează o cantitate mare de electricitate, asemănătoare dispozitivelor cu electroşocuri. 
Cinci dintre romanele verniene au legătură cu România: „Kéraban Încăpățânatul” (1882) - în periplul său în jurul Mării Negre, Kéraban trece prin Dobrogea; „Mathias Sandorf” (1885) - castelul contelui maghiar este situat în Transilvania; „Claudius Bombarnac” (1891) - în vagoanele trenului Marele Transasiatic se află un călător clandestin român, Cincu, plecat s-o întâlnească pe logodnica sa, Zinca, la Pekin; „Castelul din Carpați” (1892) - întreaga acțiune se petrece în Transilvania; „Pilotul de pe Dunăre” (1901) - ultima etapă a călătorie pe Dunăre are loc de la Porțile de Fier până în Delta Dunării.
În cartea „Pe urmele lui Jules Verne în România”, Simion Săveanu, autorul acesteia, emite ipoteza că între 1882 și 1884 Jules Verne ar fi fost în relații intime cu o anume Luiza Müller, originară din România, mai precis din Homorod (județul Brașov). La îndemnul ei, ar fi făcut o călătorie incognito cu o navă pe Dunăre până la Giurgiu, apoi cu trenul la București și apoi la Brașov și, în final, la Homorod. Cu această ocazie ar fi cutreierat prin regiune mai multe săptămâni și ar fi vizitat Castelul Colț (pe teritoriul satului Suseni, județul Hunedoara), care a devenit sursă de inspirație pentru romanul „Castelul din Carpaţi”. Se prea poate, având în vedere că la vremea aceea, Jules era căsătorit cu Honorine şi avea în întreţinere doi copii ai soţiei, dintr-o căsnicie anterioară sfârşită prin decesul soţului, şi un băieţel rezultat din propriul mariaj, situaţie de care nu se declara prea fericit, fiind constrâns să abandoneze viaţa boemă şi să lucreze ca agent la bursă. În orice caz, a avut o viaţă plină, şi-a înfruntat adesea tatăl care l-ar fi dorit avocat, motiv pentru care a trăit în sărăcie în perioada studenţiei şi ani buni după terminarea studiilor, a avut mai multe eşecuri în dragoste, o relaţie dificilă cu fiul său, a fost pasionat de geografie şi a călătorit mult în ultima parte a vieţii. A murit la 24 martie 1905, la Amiens.
Opera sa cuprinde 65 romane, peste 20 de povestiri şi eseuri, 30 de piese de teatru, lucrări geografice şi librete de operă. Romanele sale au fost deseori ecranizate, poveştile lor spectaculoase pretându-se perfect producțiilor hollywoodiene. 



Colierul realizat pentru zodia Vărsătorului, având ca sursă de inspiraţie personalitatea lui Jules Verne închipuie o hartă veche de călătorie, două dintre vehiculele ce apar în opera scriitorului, instrumente de orientare şi câteva dintre comorile pământului şi ale apelor. Am decupat pielea naturală uşor asimetric, neregulat, păstrând porţiuni rupte şi nefinisate, am decorat-o cu tehnica şerveţelului şi am aplicat o superbă camee vintage cu un peisaj marin cu o navă, un balon decupat şi pictat din piele, un caboşon din sticlă cu imaginea unui cadran de ceas, o busolă funcţională în miniatură, un charm cu ideograma zodiei, scoici şi melcişori. Ideea este de puzzle, de colaj făcut pe o bucată de hartă veche, în care apar inserate imagini din lumea închipuită de Jules Verne. Am amplasat pietrele semipreţioase benefice Vărsătorului ca şi cum ar fi aşezate pe hartă pentru a indicat un depozit cu astfel de zăcăminte naturale preţioase. Pietrele au formă brută, de bolovănaşi neşlefuiţi. 
Amazonitul aduce un plus de culoare ansamblului piesei, într-o nuanţă energizantă pentru nativii guvernaţi de Uranus. Este considerat o piatră a longevităţii, vindecării, protecţiei, fidelităţii în căsnicie, care îl face pe purtător să se simtă special, să atragă atenţia asupra lui. Stimulează talentele fiecăruia, curajul, capacitatea de decizie, încrederea în calităţile proprii, rezistenţă fizică şi psihică, buna voinţă, claritatea gândirii, concentrarea, logica, bunăstarea, creativitatea.
Granatul este o piatră a angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilităţii şi ordinii. Aduce putere, rezistenţă, protecţie, vindecare, afecţiune, compasiune, căldură, succes în afaceri, abundenţă, popularitate, prietenie, respect, magnetism. Ajută la atingerea scopurilor, la depăşirea complexelor de inferioritate. Măreşte spiritul de iniţiativă, respectul de sine, inteligenţa, imaginaţia, ambiţia, încrederea, creativitatea, voinţa, spiritul de responsabilitate. Se recomandă a fi purtat în special în perioade de tristeţe şi mari suferinţe sau în perioade de negociere. Dacă este oferită cadou, piatra este simbol al fericirii, iubirii şi fidelităţii.
Elementele metalice folosite au o nuanţă de argintiu închis, întrucât metalul caracteristic Vărsătorului este plumbul.
Colierul este la baza gâtului, închiderea se reglează uşor cu lanţ prelungitor şi închizătoare lobster. Înălţimea lui maximă este de 10 cm, iar lăţimea maximă de 16,5 cm. Este uşor, confortabil şi se aşază foarte bine.