3. Intuition. Sidmouth. On Jane Austen's footsteps - SAGETATOR




Materiale utilizate: bază metalică din alamă, pictură, vopsea acrilică, vopsea pe bază de răşină, răşină de glazurare, bănuţi faţetaţi de labradorit, sfere de calcedonie, scoici, sfere de carneol, coral fosil, elemente metalice decorative, mărgele de nisip, sârmă siliconată.


Dacă de celelalte zodii m-am apropiat prin documentare, încercând să îmi explic, să înţeleg ce le motivează şi le influenţează comportamentul, uneori bizar, de Săgetător m-am apropiat intuitiv simţind oarecum piesa de faţă ca pe o expresie a sensibilităţii, a independenţei, a profunzimii intelectuale şi a dorinţei de aventură şi cunoaştere ce caracterizează nativul născut sub acest semn. Am simiţit că Vărsătorul din mine rezonează pe multe unde cu trăsăturile Săgetătorului. Şi am pictat pe o bază metalică din alamă antichizată, un peisaj marin deosebit, pe care îl leg sufleteşte de ideea de libertate: Sidmouth, o staţiune din Sudul Marii Britanii, unde marea este îmbrăţişată de un ţărm stâncos arămiu, iar cerul în nuanţe cuminţi de gri şi bleu pal face ca apele să aibă culori nedefinite, iar linia orizontului să se şteargă astfel încât cerul să se contopească mereu cu marea. L-am lucrat mai demult, l-am acoperit cu răşină şi i-am sortit o însoţire cu superbul şi cameleonicul labradorit, singura piatră în măsură să reda sclipirile mării. A stat mult şi bine într-o cutie până să îl simt ca bijuterie pentru Săgetător. Şi am montat acum un colier cu bănuţi faţetaţi de labradorit, sfere de calcedonie - pietre benefice nativului din această zodie, completându-le cu scoici, sfere de carneol, coral fosil, elemente metalice decorative şi mărgele de nisip.
În satul de pescari Sidmouth venea pentru prima oară, în 1801, în vacanţă, împreună cu familia sa, celebra scriitoare de mai târziu Jane Austen, născută la 16 decembrie 1775, la Steventon, Hampshire, autoarea romanelor de succes "Pride and Prejudice", "Sense and sensibility" şi "Emma", atât de des ecranizate şi atât de gustate de public, indiferent de epocă, pentru prospeţimea stilului, viziunea complexă şi realistă asupra lumii interioare a femeii şi pentru modul inedit în care poveştile de dragoste au întorsături ciudate spre finaluri nebănuite şi care stârnesc întotdeauna zâmbete. Şi-a petrecut copilăria într-un mediu intelectual, într-o familie mai mult săracă din mica nobilime, tatăl său fiind cleric al Bisericii Anglicane. A fost al şaptelea copil din opt; a avut o soră mai mare şi şase fraţi. A studiat o vreme la școala Mânăstirii din Reading, dar cea mai mare parte a cunoştinţelor sale a dobândit-o în familie şi ca autodidactă. Specific Săgetătorilor este faptul că se maturizează foarte repede, iar Jane Austen nu face excepţie: începe să scrie de pe la unsprezece ani, iar la nouăsprezece ani termină romanul "Elinor și Marianne", rescris ulterior şi publicat ca "Sense and sensibility". Când avea douăzeci de ani îşi întâlneşte marea iubire, pe Tom Lefroy, student la Drept. După câţiva ani de relaţie, mai mult prin corespondenţă, povestea se termină nefericit din cauza intervenţiei familiei lui Tom, care dorea o tânără cu avere ca soţie pentru fiul lor. Se pare că întâmplarea a marcat-o pe Jane pe viaţă întrucât nu s-a căsătorit niciodată, iar împlinirea dragostei a rămas doar pentru personajele romanelor ei. Inteligentă, serioasă, cultivată, Jane Austen şi-a dedicat viaţa condeiului, reuşind mai mult decât a-şi depăşi condiţia de femeie în Anglia pre-victoriană, reuşind să lase posterităţii adevărate capodopere ale literaturii din toate timpurile. A decedat la 18 iulie 1817, la doar 41 de ani, bolnavă de maladia Addison.
Dedic acest colier lui Jane Austen, cea care trăieşte încă prin romanele sale, ai cărei paşi au călcat aievea pe nisipul plajei de la Sidmouth, unde am avut şanşa să mă aflu pentru o zi în vara lui 2011.

Lungimea colierului este de 43 cm, iar pandantivul are diametrul de 4 cm.