4. Poveste de viata - CAPRICORN (bijuterie)


Poveste de viata


Capricorn-zodie feminina de pamant, predominant practica, materiala, guvernata de planeta SATURN, planeta care sporeste spiritul practic, dorinta de securitate pe toate planurile,  diplomatia, seriozitatea, tenacitatea si perseverenta, dar si pesimismul, incapatanarea, conservatorismul, rigiditatea.
Dincolo de zodia in care e nascut un om,acesta e si suma experientelor de viata traite. Am ales ca teme ale setului propus pt acest concurs culorile specifice zodiei si calitati/defecte. 
Culoarea energizanta a zodiei este negrul iar culorile benefice sunt:negru,gri,verde inchis.Am folosit negrul si griul,cele care  ii plac celui caruia i-am dedicat aceasta bijuterie!
Nu am mai ales o persoana celebra,pe care o stie oricine,ci o persoana draga mie:socrul meu!
S-a nascut intr-un sat de romani,Banila-pe-Siret,sat care se afla acum in componenta Ucrainei, in prima zi de Craciun a anului 1928.Parintii i se despartisera inainte de a se naste el,obligati de familii, venirea lui pe lume aducind,in loc de bucurie si speranta,multe certuri si lacrimi.Mama lui,obligata-se pare- de parinti, l-a aruncat(da,aruncat!) sub prispa casei bunicii paterne si daca nu l-ar fi simtit cainii, ar fi murit inghetat! L-a gasit si crescut,pana la 6 ani,bunica apoi l-a luat tatal sau fiindca se  recasatorise si avea nevoie de sluga la cei 3 copii pe care-i avea cu noua sotie.Dormea intr-o blana de oaie,pe cerdac.
Apoi,cand avea 16 ani,au fugit din calea rusilor doar cu ce aveau pe ei.Au trecut granita si au luat-o de la 0. Dupa putin timp,a fost prins de partizani si predat germanilor.Trebuia sa fie executat,a fost pus sa-si sape groapa,dar, 
fiind blond cu ochi albastri,un ofiter german a considerat ca merita sa traiasca si a fost pus sa aiba grija de cai.A ajuns cu frontul in Polonia,de acolo venind pe jos in tara,insotit de un caine care i-a salvat viata sarind pe un soldat care vroia sa-l impuste.Nu s-a mai dus la tatal sau si a ajuns in Dorna,a muncit,s-a casatorit si-cu bune si grele- a ajuns la 85 de ani.
O poveste de viata scrisa pe scurt,dar care ascunde enorm de multa durere,o parte din istoria tarii redusa la un om.
Printre defectele zodiei se numara si avaritia.E adevarat,socrul meu e extrem de zgarcit,dar,daca nu ar fi fost asa,nu ar fi putut face atatea cate a facut el,pornind de la 0,intr-un loc strain.Are 3 mari iubiri:florile,animalele si noi.Si chiar daca nu a stiut niciodata sa-si manifeste iubirea,chiar daca pare morocanos (il mai alint papa-bear),stiu sigur ca ma pot baza pe el oricand!
Motivul central al colierului e un cabochon f frumos de sticla,imbracat in margele toho:e simbolul sufletului socrului meu,inconjurat de toate experientele-bune sau rele-traite in cei 85 de ani.
De ambele parti ale "sufletului",strajuiesc flori,cele care i-au adus mereu bucurii socrului meu!

Set format din colier si cercei.
Tehnici folosite:peyote,brick stitch,herringbone,peyote circular.

Dintre semipretioasele benefice zodiei Capricorn am folosit:
1.Agate negre si dragon veins aproape negre-sfere de 6 si 14 mm-elimina durerile, contribuie la starea de echilibru interior,  amplifica hotararea, vointa, fermitatea.
2.Aragonit sfere de 4 mm-elimina frustrarile, resentimentele, aduce iertarea si impacarea,concentrarea atentiei asupra renasterii spirituale, prin meditatie si rugaciune. 
3.Cristal de stanca-sfere multifatetate de 4 mm si sfere de 4 si 6 mm- regele cuartului, considerat "piatra perfectiunii" era folosit de clarvazatori la vizualizarea viitorului; considerata a fi unul din cele sapte lucruri sacre de catre budhisti, "piatra rabdarii"  de catre rasariteni, a fost de-a lungul timpului venerata si pretuita. Inlatura  energiile negative, scut de protectie impotriva fortelor malefice, magiei negre, creeaza legatura cu Divinitatea, deschide ochii mintii ;
4.Granat sfere de 3 mm--piatra a angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilitatii si ordinii. 
5.Fluorit sfere de 6 mm-piatra a stabilitatii, discernamantului, ordinii si statorniciei, ajuta la mentinerea ideilor, 
dezvolta discernamantul si obiectivitatea, protejeaza familia, ajuta la o buna organizare si ordine a vietii, calmeaza emotile,  sustine echilibrul interior,stimuleaza imunitatea; 
Fiecare clopotel contine o sfera de aragonit,una de granat si una de fluorit sau cristal de stanca.

Materiale cu scop decorativ:
-margele de nisip Toho 11/0 rootbeer,black si transparent grey;
-margele toho hexagonale;
-delica beads 10/0 black; 
-cabochon de sticla,cu model striat si suprafata stralucitoare de 40x32 mm;
-frunze sticla Cehia negre;
-cristale firepolish multifatetate Cehia de 5 mm;
-accesorii tehnice placate cu argint:zale,inchizatoare,tortite cercei cu tija cu model inimioara;


Lungime totala colier:45 cm;
Latime maxima:8 cm;

Cercei cu lungimea totala de 6,5 cm si diametrul de 4 cm.